20100426

* Böbrek taşına karşı Limonata

Böbrek taşına karşı Limonata

San Diego'daki California Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yaz aylarının en lezzetli ve serinletici içeceklerinden olan limonatanın böbrek taşlarının oluşumuna karşı önleyici olduğunu ortaya koydu. Bol miktarda sıvı tüketmenin böbrek taşı oluşumunu engellemek açısından önemli olduğunu vurgulayan Roger L. Sur ve ekibi, özellikle de limonatanın, içerdiği bol miktardaki sitrat sayesinde böbrek taşına karşı etkili olduğunu söyledi. İki litre suya yaklaşık 113 gram limon suyu katan araştırmacılar, limonatayı her gün bir grup böbrek taşı hastasına içirdi. Zamanla bu kişilerdeki böbrek taşı oluşumu oranının 1,00'dan 0,13'e gerilediğini gözlemlendi. Bilim adamları, böbrek taşı rahatsızlığı çekmiş kişilerde 5-10 yıl içinde tekrar taş oluşması olasılığının yüzde 50 olduğuna dikkati çekti.

http://www.aksam.com.tr/2010/04/27/haber/saglik/1130/bobrek_tasina_karsi_limonata.html

20100422

* Cinsel isteği azaltan 13 neden

Cinsel isteği azaltan 13 neden

509826_detayCinsel isteksizlik en yaygın cinsel sorunlardan biri. Bunu etkileyen çok sayıda faktör bulunsa da temelde cinsel isteksizlik yaratan 13 neden var...
Cinsel isteği sağlayan hormon kadında da erkekte de aynıdır. Bu hormon testesterondur ve cinsel isteği yönlendirir.
Cinsel dürtüler doğuştan vardır ancak cinsel davranışlar bu konudaki tutum ve deneyimlerle belirlenir. Cinsel isteği belirleyen çok sayıda faktör bulunuyor. Genel ya da cinsel sağlık durumundaki bozukluklar, hormonlardaki aksaklıklar, kullanılan ilaçlar bunu etkileyebilir. Nedenler psikolojik ya da organik olabilir.
İşte nedenlerden en başta gelenler ve en önemlileri:
Vücudunuzun şekli
Vücudunuzun şekliniz ve kilonuzdan ötürü kendinizi seksi bulmayabilirsiniz. Çok kilolu olmasanız bile kendi algınız sizin duygularınızı etkileyebilir. Algınız üzerinde çalışmak ya da kilo vermek yararlı olur. Spor, fiziksel olarak vücudunuzu şekillendirirken hormonlar açısından da yardımcıdır.
Stres
Stres altındayken bir sürü şeyi iyi yapan nadir insanlardan biri olabilirsiniz. Ancak buna cinsel hayatınız dahil değil. İş stresi, para sorunları, ailede hasta olan biri için duyulan endişe gibi nedenler, libidonuzu düşürür. Stres düzeyinizi kontrol altında tutmak ve stres yönetim teknizlerini öğrenmek için mutlaka bir uzman yardımı alın.
İlişkideki sorunlar
Çiftler arasında çözüme kavuşmamış sorunlar cinsel dürtünüzün katili olabilir. Cinsel hayatta duygusal yakınlık özellikle kadınlar için önemlidir. Üstü kapatılmış sonuca varılmamış tartışmalar, yanlış anlamalar, güven gibi konular nedenlerden biri olabilir.
Alkol
Bir kadeh ya da iki kadeh içki her zaman keyfinizi yerine getirmeyebilir. Alkolün bu konuda faydadan ziyade zarar getirdiği bilinen bir gerçektir. Alkol cinsel isteği uyuşturur.
Az uyumak
Çok erken kalkıyor ve geç yatağa girmek etkendir. Yeterli uyumazsanız vücudunuz da hem fiziksel hem duygusal olumsuz etkilenir.
İlaç kullanmak
Bazı ilaçlar cinsel isteksizlik yaratabilir. Antidepresanlar, tansiyon ilaçları, alerji ilaçları, kemoterapi, HIV ilaçları gibi. Her zaman kullandığınız ilacın dozunun artması ya da azalması da etkileyebilir.
EreksiyonEreksiyon problemleri de çiftleri cinsel hayattan uzaklaştırabilir.
Düşük testosteron
Testosteron her iki cinsi de ilgilendiren bir konudur. Ancak kadınların hormon düzeni erkeklerden daha farklıdır ve daha karışıktır. Erkekler yaşlandıkça testosteronda gerileme olabilir. Bu da cinsel isteksizlik oluşturabilir.
MenopozDünyada birçok kadın menopoz yüzünden cinsel isteklerinin azaldığını rapor etmiştir. Menopozol semptomlar hormon değişiklikleri bütün vücudu etkileyen bir durumdur. Menopozdan ötürü yaşanan semptomlar ilaçlarla kontrol altında tutulabilir.
Depresyon
Depresyona karşı kullanılan birçok antidepresan ilaç olumsuz etkiler. Eğer cinsel isteksizlik yeni başlıyorsa, bu farkında olmadığınız depresyonun başlangıcı olabilir
Samimiyetsizlik
Samimiyet olmadan sağlıklı bir cinsel yaşam mümkün değildir. Samimiyetle kastedilen açık fikirli olmak, paylaşmak ve birbirini anlamak gibi durumlardır. Açık iletişim her tür problemin çözümünde ana maddedir.
Obezite
Uzmanlara göre fazla kilolu veya obez olmak, cinsel performans konusunda sorun yaratabilir. Bu neden tam olarak bilinmese de birçok doktor, bunu kilo nedeniyle kendine güven eksikliğine de bağlıyor.
Ebeveynlik
Ayak altında dolaşan çocuklar, çiftleri birbirine zaman ayırmaktan alıkoyabilir. Bu gibi durumlarda çocuklara kısa süreliğine bakıcılık yapacak birinin faydası olabilir. Eğer çocuğunuz çok küçükse onun uyuma zamanına göre bir ayarlama yapılabilir.

20100421

* Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?



Yüksek Tansiyon Nasıl Düşer ve Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür


Reçete ilaçlarının kullanımı olmaksızın doğal yöntemlerle kan basıncını azaltmak için bitkisel ve doğal bazı ürünlerin kullanımı yararlı olabilir. Aşağıda derlenip düzenlenmiş, doğal yöntemlerle kan basıncını azaltmanın en iyi bilinen yollarının bir listesi bulunmaktadır. Ancak şunu da akılda bulundurmakta fayda vardır, doğal yöntemlerle kan basıncının düşürülmesinin yanı sıra yağı ve sodyumu az olan, dengeli bir diyeti içeren ve bazı egzersizlerle tamamlanan sağlıklı bir yaşam tarzı için çaba göstermek kan basıncınızı düşürmenize ve yaşam kalitenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.


Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür - Yüksek Tansiyona Ne İyi gelir?


Sarımsak : Bu mucizevî şifa birçok şeyi tedavi edişiyle bilinir ve bu yüksek kan basıncını da içerir. Çalışmalar, sarımsak ilavelilerin kullanımının mutedil hipertansiyonu kontrol altına almakta etkili olduğunu kanıtlamaktadır.


Potasyum : Tansiyon nasıl düşürülür ? Bu soru potasyum eksikliğinin kandaki sodyum miktarını arttırdığının düşünülmesiyle ilgilidir ki bu da yüksek kan basıncına ya da onun kötüleşmesine sebep olabilir. En iyi seçenek doğal olan bütün yiyeceklerden bu minerali almak olmakla birlikte günlük ek potasyum almak yüksek kan basıncınızı düşürebilir. Potasyumu muz, baklagil,som balığı ve kayısı gibi potasyum zengini yiyeceklerden alabilirsiniz.


CoQ10 : Koenzim Q10 nun yüksek kan basıncı üzerindeki etkisinde,her biri CoQ10′un birincil ve ikincil hipertansiyon durumlarında doğal yollarla kan basıncını düşürmekte etkili olduğu sonucunu gösteren çalışmalar yapılmaktadır. Yüksek tansiyonu düşürmek için CoQ10 verilen hastalar, zararlı yan etkileri olan farmasötik ilaçlarla tedavi edilen hastalarla aynı kan basıncı düşüşünü göstermişlerdir.


Kara Hindiba Kökü : Bu, diüretik (idrar söktürücü) reçetelere iyi bir alternatif olan doğal diüretik olarak işe yarar. Su retansiyonu kan basıncını arttırır; karahindiba kullanımı su retansiyonunu rahatlatır böylelikle kan basıncı düşer.


Folik Asit : Uzun bir süredir, toksemi ya da preeklamsi diye bilinen bir durum yüzünden hamileliği süresince yüksek kan basıncının riski altında bulunan hamile bayanlara tavsiye edilmektedir ve kan basıncını normal seviyede tutmaya çalışan herkese tavsiye edilmektedir.


Yüksek tansiyon nasıl düşer





Yüksek tansiyon yada tansiyon hastası olan arkadaşlarımız için bir yazı paylaşmak istiyoruz arkadaşlarım, yükselen tansiyonun nasıl düşeceği yada düşürüleceği ile ilgili bilgiler…
Tansiyon nasıl düşürülür ve Yüksek tansiyon nasıl düşürülür sorularına cevaplar ?
Yüksek tansiyon boyun damarlarının kireçlenmesine ve beyindeki kılcal damarların çatlamasına beyin kanamalarına neden olan yaygın ve tehlikeli bir hastalıktır.Sarmısak tansiyonu düşürmez ama ayarlar,yani yükselmesini önler.Soğanda iyi bir tansiyon ayarlayıcısıdır.Yüksek tansiyondan
yakınanlar yemeklerine bol bol soğan ve sarmısak doğramalılar.

Tansiyonunuz yükseldiğinde yapacağınız ilk şey kollarınızı dirsekten bileklere kadar soğuk su
ile yıkamak olmalıdır.
Bu önlem tansiyonunuzu en az bir ,iki derece kadar düşürür.Yağlı ve yağda kızartılmış besinler ,hamur işleri,hamur tatlıları,et ve etten yapılmış pastırma,sucuk,salam gibi ürünler,sakatat da tansiyonunuzu yükseltir.Yüksek tansiyondan şikayetçi olanların sofrasında daha çok sebze yer almalıdır.Yemekler sıvı bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır.Katı yağlardan uzak durulmalıdır.Hafif spor yapmak iyi gelir.
Yüksek Tansiyonu Düşürmek – Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür hususunda devam eden bilgilerimizde.
Kan basıncı damarın duvara yaptığı basınç dır.bu basınç gün içinde belli zamanlarda düşabilirde yükselebilirde.Hipertansiyon ailevi bir hastalıkdır.bunu dışında şişmanlık,şeker hastalığı,hareketsizlik,çok yağlı ve bol karoli li çok tuzlu yiyecekelr yemek ve birde sebze ve meyveyi az yemek. kan basıncın yükseldiği durumlarda;
Şişman bireylerin zayıflaması gerekiyor zayıflyarak da kan şekeri dengede tutulabilir.bunun içinde sebze ve meyve den zengin yağdan fakir besinle tuzdan da kısıtlı besinle beslenemk gerekir.tam tuzsuz olmamamlı yoksa vücuttaki tuz oranı düşer bu yüzden yemeklere katılan tuz oranımız kısıtlı olmalı..
Alkol alınmamalı eğer bırakılamıyorsa çok az içilmeli. (Kullanmamanız tavsiye edilir )
Sigara içiliyorsa sigaranın kesinlikle bırakılması gerekiyor.Sigara bıraktıktan belli bir süre kan basıncında normal gelişmeler görülebiliyor.
Düzenli olarak ekzersiz de yapılması gerekiyor.. ekzersiz sonucu kandaki kolesterol ve yağ oranında düşüş görülür.mesela günde 30 yada 40 dakika açık havada yürüyüş iyi gelir.
Stres kan basıncını önemli ölçüde olumsuz etkiler.bu yüzden biraz daha sakin ortamlar ve stresin olmadığı ortamalrı tercih edip mümkün olduğunca stresden uzak durmalıyız.
Eğer kan basıncı çok yüksek değilse yada kalpde kan basıncını artıran başka nedenler de yoksa yukardaki sayılanlarla denge altına alınabilir.fakat düşmeyen yüksek tansiyonumuz varsa bunu mutlaka ilaç tedavisi ile kontrol altına almalıyız.aksi takdirde ilerlemiş tansiyon böbreklerimize kadar yan etki yapar.ve böbrek fonksiyon testlerimizi olumsuz yönde etkiler.bunu dışında kalp ,göz ve damar hastalıkları nada yol açabilir.

20100413

* Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı koruyor


Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı koruyor

Herbiri bir hastalıktan koruyor. İşte dünyanın en sağlıklı 12 yiyeceği... narDünyaca ünlü Forbes dergisi sağlık sayfalarında dünyanın en sağlıklı 12 yiyeceğini açıkladı. İşte ABD'li ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar listesinde kalan The 150 Healthiest Foods On Earth (Dünyanın En Sağlıklı 150 Yiyeceği) isimli kitaptan derlenen dünyanın en sağlıklı gıdaları:
Yeşil çay: Mesane, kolon, nefes borusu, pankreas, rektum ve mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır. Kilo kontrolünü kolaylaştırır.
Nar: Antiokidanlar bakımından zengindir. Kan basıncını dengeler, damarları korur ve tümörlerin büyümesini engeller.
Elma: Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur. Kemik güçlendiren K vitamini içerir. Yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur.
Brokoli: Tüm kanser risklerini azaltır. Mineral ve vitamin oranları çok yüksektir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir.
Yumurta: Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Kırmızı et: İşlemden geçirilmemiş kırmızı et, omega-3 bakımından zengindir. Makul miktarda tüketildiğinde kanserden korur. Protein ve B12 vitamini kaynağı.
Fındık- fıstık: Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor. Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz, fıstık, fındık yeterli.
Süt: Vitamin, mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan süt, kanserle savaşan CLA asidini de içerir.
Somon: En iyi anti-aging gıdası. Omega-3 beyni ve kalbi korur. Ruh halini dengeler ve kan şekerini düzenler.
Fasulye: Kiloyu dengeler, kan şekerini düzenler. Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur. Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-38 gram. Bir fincan fasulye ise 11-17 gram lif içerir.
Yaban mersini: Kanserden koruyan antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılar. Lif bakımından zengindir.
Soğan – sarımsak: Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı korur. Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltır.




20100410

* Formda kalmanın en pratik yolları

Formda kalmanın en pratik yollar
Kilo vermek için sadece egzersizin yeterli olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Egzersiz, sağlıklı bir yaşam tarzı için kilit noktadır ve kalori yakmanıza yardım eder. Ancak, açlık duygunuzu da harekete geçirebilir.
Formda kalmanın en pratik yolları

Amerikan Spor ve Tıp Koleji, kilo vermek için fiziksel aktiviteyi kullanmak isteyenlerin, her gün 60 ile 90 dakika boyunca egzersiz yapmaları gerektiğini açıkladı. Ehow.com sitesinde yer alan habere göre, işte spor salonlarında saatlerinizi harcamadan kilo vermenin yolları:
1. Yüksek kalorili ödüllerden uzak durun: Birçok insan antrenman yaptıktan sonra ödül olarak bol kalorili yiyecekler tüketiyor. Özellikle sağlıklı olduğu düşünülen bazı yiyeceklerde çok fazla kalori bulunuyor. Örneğin, enerji içeceği olan Gatorade'de tonlarca kalori olduğunu söyleyen California Pacific Tıp Merkezi'nden Dr. Karen Earle, bazı insanların bu içecekleri egzersiz yaparken de içtiklerini belirtti.
2. Daha akıllı enerji ikmali yapan yiyecekler seçin: Antrenmandan sonra acıktığınızda, size kalori yüklemeyen daha sağlıklı gıdaları seçin. Birçok insan idmandan sonra kendilerini bir dilim pastayla ya da kekle ödüllendiriyor. Egzersizden sonra kaslarınızın zararını telafi etmesi için gıdaya ihtiyacı var. Egzersiz sonrasında 2 saat içinde hafif bir yemek tercih edin. Protein, karmaşık karbonhidrat ve sağlıklı yağlarla denge kurun. Muz, patates veya kuru üzüm, terle kaybettiğiniz potasyumu yerine koymaya yardımcı olur.
3. Antrenmanları bırakmayın: Egzersizin özellikle kalp sağlığı, bilişsel fonksiyonlar ve zihin sağlığı için birçok pozitif etkisi var. Nöroloji dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, haftada en az 1 kez egzersiz yapan insanların zihinsel fonksiyonlarının egzersiz yapmayanlara oranla yüzde 30 daha iyi olduğu belirtiliyor. Araştırmaları incelerseniz, egzersizle birlikte akıllı yeme alışkanlıkları edinirseniz, kilo vermeniz kolaylaşıyor.
Egzersiz kilo vermenize yardım edebilir. Yaklaşık 500 gram vermek için 3 bin 500 kalori yakmanız gerekiyor. Bu kadar kaloriyi tek egzersizde yakmak isterseniz, 12 antrenman yapmalısınız. Daha düşük kalorili yemekler de yemeniz gerekiyor. Kilo vermek için, haftada yaklaşık 200 dakika idman yapmayı amaçlayın ve yiyecek seçiminde de tutarlı davranın.
4. Hareketli olun: İngiltere'nin Peninsula Tıp Okulu'nda yapılan araştırmada, gün boyunca ölesiye hareket eden çocukların okuldan sonra daha fazla yorgun oldukları, ancak tüm gün orta derecede bir aktiviteyle meşgul olan çocukların okul saatlerinden sonra daha aktif oldukları tespit edildi. Egzersiz, genel sağlığınız için iyi bir ilaçtır.
5. Sağlıklı beslenin: Sağlıklı görünen yiyecekler bile kaloriyle ya da yağla dolu olabiliyor. Bu nedenle, yiyeceklerin etiketlerine dikkat edin. Sağlıklı, özenli yemek yiyin ve sizin için en iyi olan beslenme tarzını belirlemek için bir profesyonelden yardım alın.

Zaman

20100403

* Şişmanlık ve Göbek Yağlarına karşı Öneriler


Şişmanlık sorun, göbek yağları daha büyük bir sorun. Göbek yağlarıyla mücadele etmek ve göbekteki yağları eriterek dümdüz bir göbeğe ve karına sahip olmak hem çaba hem de zaman gerektiren bir durum.
Göbek yağları erimek için beklerken siz hala onlarla mutlu olduğunuzu mu düşünüyordunuz yoksa ?

Her sabah ya da tercihen akşam uyumadan evvel 1 su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi karıştırıyorsunuz.Bu içeceği yavaş yavaş ve sektirmeden hergün içiyorsunuz.Eğer midenizde rahatsızlık varsa tavsiye etmiyoruz.Öncelikle doktorunuza danışın ve daha sonra uygulayın.
Elma sirkesi zayıflatır mı sorunuzun cevabı umarız tatmin edici bir yanıt almıştır.
-Gün boyu ara öğünler yapın: Kilo verdikten sonra genellikle bırakılan ara öğünler, verdiğiniz kiloları almanızın gizli suçlularıdır. Özellikle akşam yemeği seçimlerinizin sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak için mutlaka ikindi öğünü yapın.
-Ana öğünlerinizde her zaman protein arayışı içinde olun: Özellikle öğle öğünlerinizde bir avuç içi kadar tavuk, balık veya kırmızı et tüketmeyi ya da zeytinyağlı sebze yemeğinizi bir kase cacık ile tamamlamayı diyet yasalarının bir numarası ilan edin.
-Baharatlar mutfağınızın yıldızları olsun: Ana öğünlerde hazırladığınız et yemeklerini baharatlarla zenginleştirerek -haşlanmış tavuk yerine sebze soteli baharatlı tavuk- “tatsız tuzsuz yiyecekler diyettir” tabusunu yıkın. Bulgur pilavını az yağlı

http://www.bilgeis.com/diyet-onerileri/sismanlik-ve-gobek-yaglarina-kesin-cozum.htm

* Sarımsak Kanser'e karşı etkili


SARIMSAĞIN KANSERE ETKİSİ


Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha az görüldüğü bildirildi.
Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında bol miktarda su, şeker içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunduğunu belirtti.
Sarımsağın ayrıca yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini belirten Dönmez, ''Uygarlık tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmıştır'' dedi.
Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olma (antioksidan) potansiyelidir. Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çiğ sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, ancak yüksek dozları kalp, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir.''
KANSERE ETKİSİ
Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada birçok işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır. Sarımsağın çeşitli mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere karşı yararlı olabileceği bilinmektedir. Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.''
Sarımsakta çok sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:
''Sarımsağın özellikle antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır. Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalar, çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri arasında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme programında tüm sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir. Her birey sarımsak tüketimine dikkat ederek, mutlaka bu ürünü beslenme alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir."

(star)