20110101

* Kafeinin Kimyasal Yapısı


Uzm. Dyt. Aylin YILMAZ Beslenme ve Diyet Uzmanı

Kafeinin Kimyasal Yapısı

Kafein doğal olarak çay yapraklarında, kahve ve kakao tohumlarında ve kolalı içeceklerde bulunan kimyasal bir maddedir.

21 Aralık 2010
Kafein ayrıca ağrı kesici olarak satılan bazı ilaçlarda ve soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanılan ilaçlarda da bulunmaktadır. Kafein santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) uyararak kalbin daha hızlı atmasına neden olur. Kafeinin bu uyarıcı etkisini beyinde doğal bir yatıştırıcı olan adenozinin emilimini bloke ederek göstermektedir.

Göz altı morluklarını kafein etkisi ile silin!


Besinlerdeki Yaklaşık Kafein Değerleri:
* 1 fincan(240 ml) filtre kahve                   100 mg
* 1 kutu enerji içeceği                80 mg
* 1 fincan instant kahve                66 mg
* 1 fincan çay yapraklarından yapılmış  çay    41 mg
* 1 fincan poşet çaydan yapılmış çay        40 mg
* 1 kutu kola                    23 mg
* 50 g sade çikolata                20 mg
* 50 g sütlü çikolata                  7 mg
* 1 fincan sıcak çikolata                5 mg
* 1 fincan yeşil çay                   4 mg
* 1 fincan kafeinsiz kahve               3 mg
Kafein ve Ruh Hali
Kafein zihinsel uyanıklığı ve konsantrasyonu artırır, performansı düzeltebilir. Kafein tüketimi kullanışlı ve keyifli olabilir. Bununla birlikte çok fazla kafein tüketimi (Bu miktar kişiden kişiye göre değişir.) aşağıdaki durumlarla ilişkili bulunmuştur:
*anksiyete
*depresyon
*şiddetli istek
*duygusal istikrarsızlık
*uykusuzluk
*ruhsal sallantı
*sinirlilik
*prementrüal sendrom
*huzursuzluk
*stres, palpasyon yani kalbin hızlı çarpması ve yüksek kan basıncı gibi fiziksel semptomları da içerir.

Yeterli kafein tüketilmediğinde sinirlilik ve konsantrasyon güçlüğü gibi semptomlar görülmekte ve bu semptomlar kafein içeren bir içecek veya snack tüketimi ile düzeltilebilmektedir. Fakat sürekli veya düzenli bir kahve tüketicisi (miktara bakmaksızın), kafein tüketimini azalttığında yukarıdaki semptomların başlamasına neden olacaktır. Semptomlar kahve tüketimi ile ortadan kalkmaktadır. Kafein tüketimini azaltma durumunda oluşacak etkilerden ilki, sabahları meydana gelecek olan baş ağrıları olacaktır ve sınırları belirsiz baş ağrıları ve yorgunluk sabah içilen bir fincan çay veya kahve ile sonlanmaktadır.

No comments:

Post a Comment