20120719

* İşte sıkça yapılan beslenme hataları


 Sıcak havalar iştahsızlık ve halsizlik yaratabilir fakat sağlık için beslenmeye dikkat etmek şart.
 

Yaz aylarında artan beslenme hatalarını bilmek ister misiniz? İşte farkında olmadan yaptığımız beslenme hataları;
 
  • Sabah uyandığınızda canımız birşey yemek istemiyor olabilir, ancak sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür, kahvaltı öğününüzü atlamayın.
  • Öğlen saatlerinde sıcaklık artışı ve güneşin etkisiyle acıktığınız halde yemek yemek istemiyor olabilirsiniz, ızgara et, zeytinyağlı yemekler, salata, ayran gibi hafif bir öğle yemeği tercih ederek bu öğünü geçiştirebilirsiniz.
  • Bütün gün sıcaklardan etkilenip hiç birşey yememezlik yapıyor ve gece herşeyi silip süpürüyorsanız, düzenli beslenmeye her mevsim devam etmenizi öneririz. Gün içinde az yemek yediyseniz, akşam serinliğinde yemeklere yüklenmeniz doğaldır, buna engel olmak için, gün içinde az ve sık yemelisiniz.
  • Havanın sıcaklığının verdiği yorgunlukla yemek yapmaya üşenip, kızartma yapmayı tercih etmiş olabilirsiniz. Fakat kızartma, yağ çektiğinden dolayı yüksek kalorili ve yanmış yağda kızartıldığı için de oldukça sağlıksızdır. Bunun yerine mevsim salatası, buharda sebze, yoğurt gibi besinleri tercih etmekte fayda var.
  • Sürekli susayıp tüm gün asitli içecek içiyorsanız, su ihtiyacınızı yeterince karşılıyor olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz fakat bedeninizi susuz bırakıyorsunuz. Aksine asitli ve kafeinli içecekler bedeninizdeki su rezervine zarar verir.  Unutmayın ki hiç bir içecek suyun yerini doldurmaz! Bu nedenle günde 10-12 bardak su tüketmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Eğlenceli yaz gecelerinde bir kadehte duramayorsanız; yakında alkolden kaynaklı kronik sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Alkollü gecelerde sınırınızı bilmeyi öğrenmelisiniz. Günlük maksimum alkol tüketim miktarı kadınlar için bir birim, erkekler için iki birimdir.
  • Tüm gün sadece dondurma tüketiyorsanız; evet, dondurma serinleten bir keyif tatlısıdır. Taze sütten yapılmış dondurmayı gün içinde bir iki top tüketimi sorun yaratmaz. Ancak, dondurmanızı aldığınız yerlere özen gösterin, taze yapılmamış kapalı dondurmaların aşırı tüketimi sonucu, şişmanlatıcı bir etkisi olduğunu hiç bir zaman unutmayın. Yaz aylarında sadece dondurma yemeniz besin yetersizliğine de yol açabilir, bu noktayı es geçmeyin deriz.
  • Sıcaklar nedeniyle kesilen iştah et yememe isteği yaratabilir. Demir mineralinin en zengin kaynağı olan etli yemekleri uzun süre tüketmemek besin yetersizliğine yol açabilir. B12 vitaminini değişik menülerle, çorba ve salata yanında tüketmenin mümkün olduğunu hatırlatalım. 
 DİPNOT TV

No comments:

Post a Comment