20120719

* Kalp sağlığı için yumurtayı nasıl tüketmeli?




 Kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurtanın, doğru ölçüde tüketildiğinde kalbe zararı yok. Üstelik kalbi koruyan vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içermekte.




İçeriğindeki yüksek kolesterol nedeniyle kalp hastalarının, yumurta yememesi gerektiği yönünde yaygın bir düşünce var ancak yapılan son araştırmalara göre gıdaların içindeki kolesterol miktarlarının kan kolesterol düzeylerine etkisi yüksek olmamakta.

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Kardiyoloj Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, yumurta tüketimi ve kalp sağlığına ilişkin açıklamasında, kolesterolü asıl yükseltenin gıdaların içindeki doymuş ve trans yağlar ile gıdanın şeker- nişasta içeriği olduğunu belirtiyor.
Yumurta sarısının yüksek miktarda (yumurta başına ortalama 212 mg) kolesterol içerdiğini belirten Prof. Dr. Koylan, bu kolesterolün, kan kolesterolünü son derece sınırlı ölçüde etkilediğini şu sözleriyle vurguluyor: “Yumurtada kolesterol dışında yüksek miktarda protein (yumurta başına 6 gr) ve hepsi de kalp hastalığından koruyucu nitelikte olan B2, B12 ve D vitaminleri ile folik asit ve daha başka pek çok mikrobesleyici de bulunuyor. Söz konusu mikrobesleyicilerin arasında hafızayı koruyucu etki eden kolin ile görme kaybını engelleyici etki gösteren lutein ve sıralanabilir.”

Açıklamasının devamında, sağlıklı bireylerin günde bir yumurta tüketmesinde sakınca olmadığını dile getiren Koylan, şeker hastaları için ise günde bir yumurtanın çok hafif de olsa riski artırabileceğine konusunda uyarıyor. Ayrıca Prof. Dr. Koylan, “diyabeti olanların veya kalp krizi geçirmiş olanların daha çok yumurta beyazı yemelerini, yumurta sarısını ise haftada üç defadan daha fazla tüketmemeleri de önerdi.
“Ancak yumurtanın zararı olmaması, sucuklu yumurtanın veya üç yumurtalı omletlerin faydalı olduğu sonucunu çıkarmaz” diyen Prof. Dr. Nevrez Koylan, yumurtanın ayrıca kek, pasta ve daha pek çok gıda da kullanıldığını hatırlatarak, tüketimin ona göre ayarlanması gerektiğini söylüyor. Günlük tükettiğimiz birçok gıdanın içinde zaten yumurta olduğunu da söyleyen Koylan, yumurtanın pişirilme şeklinin de önemli olduğunu belirtti. Yumurtanın yağda pişirilmemesi, suda pişirim yada haşlamanın tercih edilmesi konusuna da özellikle şu sözleriyle dikkat çekti: “Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesidir. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi en iyisidir.”

DİPNOT TV

No comments:

Post a Comment