20100912

* Alzheimer'la savaşmaya yardımcı besin üçlüsü

Dr. Mehmet Öz

Dr. Mehmet Öz

Alzheimer'la savaşmaya yardımcı besin üçlüsü



 Eyes clue to Alzheimer’s diagnosis

Son yapılan araştırmalar, kombine edilmiş besin üçlülerinden oluşan bir beslenme programı uygulamanın, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi üçte bir oranda azalttığını gösterdi. İşte, bu yıpratıcı hastalığa karşı savaşmak için düzenli olarak yemeniz gereken yiyecekler... Sadece Amerika’da bile 5 milyon kişinin mustarip olduğu bu hastalık dünyada en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Yeni araştırmalar bu korkutucu hastalığı önlemenin yolunun yediğimiz yiyecekler olabileceğini gösteriyor. Son bir araştırma, 3 kilit besinin kombinasyonundan oluşan beslenme programının bu korkunç hastalığa karşı kuvvet kaynağı olabileceğini gösterdi.

Alzheimer
Alzheimer, giderek hafıza kaybına neden olan, düşünme yetilerini ve zaman içerisinde günlük yaşam aktivitelerini yapma yetisini yok eden ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak adına bazı tıbbi uygulamalar bulunsa da, hala bir tedavisi bulunmamaktadır.

Alzheimer
Alzheimer beyni nasıl etkiliyor?
Sağlıklı bir beyinde mesajlar sinir hücreleri (nöronlar) arasında bağlayıcı dokular (sinaps) tarafından götürülüp getirilir. (Nöronların dışındaki) amiloid plakların ve/veya (nöronların içindeki) nörofibrillerin çok olması Alzheimer hastalığının en yaygın özelliklerindendir. Farklı protein, plak ve bağlardan oluşarak nöronların sağlıklı işleyişini bozar ve beynin karmaşık iletişim ağına zarar vererek, sinir hücrelerinin en sonunda ölmesine neden olur. Bu zarar zaman içinde yayılmaya devam eder ve beynin tamamen çökmesine neden olur.

Alzheimer araştırma çalışmaları
Bazı besinleri alarak Alzheimer hastalığı riskini azaltmak üzerinde yapılan aydınlatıcı bir araştırma Nisan 2010’da ‘Archives of Neurology (Nöroloji Arşivi)’de yayınlanmıştı. 65 yaş üstü için hastalığa eğilimi olan 2.148 kişinin beslenme bilgilerine dayanan araştırma, belli başlı özel yiyeceklerin bir arada tüketildiği bir beslenmenin Alzheimer’ı önleyebileceğini söylüyor. Araştırma gerçekten heyecan verici çünkü bu araştırma, Alzheimer hastalığı riskini önlemede zihinsel dürtü, egzersiz ve kişisel beslenme takviyelerinin etkisiyle ilgili kanıt yetersizliğini vurgulayan National Institutes of Health (Ulusal Sağlık Enstitüleri) panelinin hemen ardından geldi. Tanımlanan besin maddelerinin (Folik asit, E vitamini ve Omega-3 yağ asitleri) Alzheimer hastalığında önemli rol oynadığı düşünülen inflamasyonu azalttığına inanılıyor. İnflamasyon sürecinde bağışıklık sistemi enfeksiyona karşılık olarak harekete geçer. Ancak bu süreç durmazsa, kronik inflamasyon oluşur ve Alzheimer gibi kronik bir hastalığa neden olabilir. İşte Alzheimer için güçlü bir iksir oluşturan 3 anahtar besin maddesi ve onları barındıran yiyecekler... Aynı zamanda bütün bunlar beyni, Alzheimer’a daha duyarlı hale getirebilecek felçlerden korumaya yardımcı olur.


Folik asit
Suda çözünür B vitamini olan folik asit, artan homosistein seviyesini azaltır. Bu amino asitin kanda yüksek seviyede olması daha az toksik veya iltihaplı plaklar oluşturarak Alzheimer hastalığının gerilemesine yardımcı olur. Kıvırcık lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklılar folik asit bakımından zengindir. Börülce, beyaz fasulye ve diğer baklagiller de bu kıymetli besin maddesi bakımından zengindir.

E vitamini
Güçlü antioksidan etkisi nedeniyle yağ içinde eriyebilen E vitamini, Alzheimer hastalarında görülen plak büyümesiyle savaşmaya yardımcı olur. Badem ve fındık gibi yemişler, ay çekirdeği, yer elması ve zeytinyağı da bolca E Vitamini içerir

Omega-3 yağ asitleri
Omega-3 yağ asitlerinin LR11 proteini üretimini artırdığına inanılıyor. Bu proteinin yüksek seviyelerde olması Alzheimer hastalığındaki toksik plakların oluşmasını engellediği, düşük seviyelerde olmasının ise hastalığı tetiklediği düşünülüyor. Somon ve sardalya gibi soğuk su balıkları ve keten yağı da omega-3’ler açısından zengindir. Ceviz ve badem gibi birçok yemiş yüksek seviyede Omega-3 ve E Vitamini içerir ve böylece Alzheimer hastalığıyla savaşmada çifte görev yapar.

Fiziksel aktivite kopya kağıdı
İş sağlıklı olmaya ve öyle kalmaya gelince, hiçbir bahane yoktur. Hareket etmek zorundasınız! 

Vücudunuz ince ayarlı bir enstrüman gibidir. Ve onu muhteşem bir virtüöz gibi kullanmalısınız. Başlamanız için işte küçük bir kopya kağıdı...

Yürüyüş: Haftanın yedi günü, en az yarım saatlik yürüyüşler yapmalısınız. Evet, bu doğru, her gün! Bir hamlede yapmak zorunda değilsiniz, gerekirse bölebilirsiniz.

Ayrıca, her hafta 30 dakikalık direnç egzersizleri veya ağırlık alıştırmaları yapın. Evet, sadece haftada 30 dakika! 10’ar dakikalık 3 set halinde de yapabilirsiniz.

Sonra, 60 dakikalık, bisiklet, yüzme gibi dayanıklılık alıştırmalarına ihtiyacınız olacak. İsterseniz 20’şer dakikalık setlere bölebilirsiniz. 30 dakikalık esneme hareketi veya yogayla bitirin. Günde yalnızca 5 dakika ve hatta bir gününüzü ayırabilirsiniz.

Alzheimer karşıtı ıspanak-ceviz- turunçgil salatası
Araştırmalar, ıspanak ve kıvırcık lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, badem ve fındıkta bulunan E Vitamini ve somonda bulunan Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme programının riskinizi 1/3 oranında azalttığını gösteriyor, demiştik... Olay yalnızca bu yiyecekleri yemek değil, bunları birlikte tüketmek... Bu lezzetli kombinasyonları deneyin...

MALZEMELER
Sos: - 1 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi - 1 çay kaşığı bal - 1 tutam kırmızıbiber - Tuz ve taze çekilmiş karabiber (isteğe bağlı)
Salata: - 1 büyük demet yıkanmış ve temizlenmiş ıspanak - 1/4 bardak yarım ceviz (çiğ veya kavrulmuş) - 1/2 kesilmiş portakal - 1/2 kesilmiş greyfurt - 2 adet kesilmiş yeşil soğan
Hazırlanışı: Yağ, sirke, bal ve biberi iyice karıştırın. İsterseniz, tat katmak için tuz veya biber ekleyin. Ispanağı sos ve cevizlerle karıştırın. Portakal ve greyfurtları koyun ve yeşil soğanla süsleyin.


ÇOK LİFLİ YİYECEKLER
Bol lifli yiyecekler tüketmek sizi daha uzun süre tok tutar, sindiriminizi düzenler ve kolon sağlığınızı artırır. Dr. Öz onaylı yüksek lif kaynağı bu listeyle başlayın...

Sebzeler
- Enginar, 10 gr lif
- Brokoli, bir bardakta 5 gr lif
- Brüksel lahanası, bir bardakta 4 gr lif

Yüksek lifli yiyecekler hakkında: Enginar, Amerikan Tarım Bakanlığı’nın antioksidan zengini yiyecekler listesinde 7 numarada yer alıyor. Enginar ayrıca karaciğerdeki öd salgısı akışını artırarak yüksek yağ oranına sahip öğünlerinizi sindirmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Tahıllar
- Bulgur, bir bardakta 8 gr lif
- Kinoa, bir bardakta 5 gr lif
- Esmer pirinç, bir bardakta 4 gr lif
Yüksek lifli yiyecekler hakkında: Bulgur, kırılmış buğdaydır ve Akdeniz mutfağının temel gıda maddelerinden biridir. Vejetaryenler için iyi bir protein kaynağıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur ve düşük glisemik indeksli diyete şahane bir ilavedir.
Fasulye
 - Kuru fasulye, bir bardakta 19 gr lif
- Nohut, bir bardakta 13 gr lif
 - Barbunya, bir bardakta 13 gr lif

Kuru fasulye tansiyonu düşürmeye yarayan magnezyumu barındırır. Kuru fasulye aynı zamanda mükemmel bir folik asit kayağıdır. Bir porsiyon, günlük ihtiyacınızın yaklaşık olarak 3’te 2’sini karşılar.

Çok lifli başka yiyecekler Meyve ve yemişler
- İncir, bir kapta 14 gr lif
 - Mor erik, bir kapta 12 gr lif
- Armut, 5 gr lif.
- Badem, bir kapta 4 gr lif.
İncir, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve eskiden kabızlık sorununu gidermek için önerilirdi.

‘Dr. Öz Show’, Star TV’de hafta içi her gün sabah 06:40’da yayınlanıyor. Programın tekrarı aynı gece 02:00’de. Pazar günleri ise saat 16:00’da programın ‘Best of’u var kaçırmayın!
Kaynak: Posta Gazetesi

No comments:

Post a Comment