20100915

* Kavun'un yararları

Kavun

http://www.tarimsal.net/wp-content/uploads/2008/09/kavun.jpg
Kavun (Cucumis Melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltukaltından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu ortaasya İran ve Anadoludur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri topatan, hasanbey, van kavunu, altın baş gibi yerel tipleri yanısıra pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de kullanılmaktadır. Meyveler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Maddenin içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.  
KAVUN, KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR: Yazın vazgeçilmez meyvelerinden olan kavun, sağlık açısından son derece yararlı. Uzmanlar, aç karnına yenilmesi gereken kavunun
  • endişe ve uykusuzluğa iyi geldiğini, 
  • kansızlığı giderdiğini, 
  • sindirim sisteminin ilacı 
olduğunu ifade etti. Kavundaki vitaminlerin vücut stresini azalttığı ve kanı temizleyip kalp krizini önlediği bildirildi. Yazın vazgeçilmez meyvelerinden olan kavun, sağlık açısından son derece yararlı. A vitamini ve madeni maddeler içeren kavunun, doğal bir antioksidan olduğu açıklandı. Uzmanlar, aç karnına yenilmesi gereken kavunun endişe ve uykusuzluğa iyi geldiğini, kansızlığı giderdiğini, sindirim sisteminin ilacı olduğunu, karaciğer tıkanıklığını önlediğini ve kalp krizi riskini azalttığını ifade etti. Bir kavunun yarısının insan vücudunun günlük C vitamini ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yüzde 15'ini karşıladığı, kalp ve böbrek hastaları diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyve olduğunu belirten uzmanlar, yaz meyvesi olan kavunun faydalarını şöyle sıraladı:
  • "B vitamini, brom ve iyot içeren kavun, sinirleri yatıştırıyor ve kanı temizliyor. Kavun, kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan bir meyve. Endişe ve uykusuzluğa da iyi geliyor."
  • Kolay bir uyku sağlamanın yanı sıra 
  • damar tıkanıklığı ve kansızlık için de öneriliyor. 
  • Açık renkli ve düz kabuklu 'bal kavunu' iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alıyor. 
  • Cildi kuru olanlar için 1 ölçü süt, 1 ölçü kavun suyu ve 1 ölçü su ile hazırlanan karışım, iyi sonuç veriyor. 
  • Meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanarak hem lezzetinden hem de besin değerinden yararlanılabilir. 
Kavunun kesildikten hemen sonra tüketilmesi gerektiği de kaydedildi...
 kavun resimleri

No comments:

Post a Comment