20100512

* Bu gıdalar kolesterolü düşürüyor

Bu gıdalar kolesterolü düşürüyor

Badem, fındık ve cevizin kolesterol oranının düşmesine katkı sağladığı bildirildi.
Washington - Archives of Internal Medicine adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, içeriğinde bitkisel protein, mineraller, çinko, kalsiyum, vitamin, antioksidan ve magnezyum bulunan bu kabuklu 3 kuru yemiş insan sağlığı için son derece faydalı.
Araştırma fındık, ceviz ve badem gibi kuru yemişlerin vücutta yağ alımını artırdığını, ancak bu yağların diğer yağlardan farklı olduğundan kolesterol içermediğini ve böylece vücuttaki kolesterolün düşmesine de katkı sağladığını ifade ediyor.
Araştırma, 7 ülkede, kolesterolü yüksek veya düşük 583 kadın ve erkekte yapılan deneyleri kapsıyor.
Araştırmaya göre, deneye tabi tutulan ve kolesterol düşürücü statin grubundan ilaç almayan kişiler, ortalama 67 gram badem, ceviz gibi kabuklu yemiş tükettiler.
Sonuçta, bu kişilerin kanındaki LDL veya "kötü kolesterol" ortalama yüzde 7,4 azalırken, HDL veya "iyi kolesterolün" yüzde 8,3 artığı tespit edildi.
11 Mayıs 2010

Cumhuriyet






YORUMLAR (2)







Kolesterol kanda tek başına olmaz. Lipoprotein partikülünün içinde bulunur. Eksikliği lipoprotein partikülünün küçülmesine yol açarak hücrelerce kabul edilemeyecek hale gelmesine yol açar. Bu durumda küçük çaplı lipoprotein partikülleri kanda birikir. Kolesterol ölçümünde partikül sayısına bakıldığı için yüksek çıkar. Ceviz, badem gibi yemişlerin yağları lipoprotein içindeki eksiği tamamlayarak çapını büyütürler. Böylelikle hücrelerce kabul edilebilir hale gelirler. Kanda birikim sonlanır. Yumurtanın sarısı, balık yağı, keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği de aynı işlevi görür. Söz konusu tüm yemişler kavrulmamış olmalıdır. Kavrulmuşların içinde kendi yanık yağları olur (kahverengi renk), bu trans yağ kabul edilir. (Derya Turgay)
Katılıyorum: %50 Katılmıyorum: %50 Toplam oy veren: 2

Kolesterol lipoprotein partikülü içinde trigliserid ve diğer yağ asitleriyle birlikte bulunmaktadır. Partikülün içinde tek başına nasıl çıkıp damarlara sıvandığı, bu sırada diğer yağlara ve protein kılıfa ne olduğunun açıklanması gerekmektedir. (Derya Turgay)

Katılıyorum: %100 Katılmıyorum: %0 Toplam oy veren: 1

No comments:

Post a Comment